Dansk Sejlunion2. december 2012 08:00

Ny portal for frivillige i idrætten

Danmarks Idræts-Forbund har lanceret en hjemmeside med en masse konkrete værktøjer, der skal hjælpe de mange frivillige i foreningerne.

Danmarks Idræts-Forbunds knap 11.000 idrætsforeninger (herunder 273 danske sejl- og motorklubber) betyder meget for lokalsamfundene rundt omkring i Danmark. Men uden de frivillige kræfter ville der ikke være idrætsforeninger, og derfor har DIF lanceret et nyt frivillighedssite, frivillighedstjek.dk, som gør det nemmere at være frivillig.
 
På den nye portal har DIF kort og præcist beskrevet en række praktiske værktøjer, som kan hjælpe idrætsforeningen med den daglige drift og med at udvikle sig. I 'værktøjskasse' kan de frivillige finde værktøjer til at afholde gode møder, uddelegere opgaver og skaffe flere trænere og ledere. Sitet er spækket med råd til det frivillige idrætsarbejde, og foreningerne har blandt andet mulighed for at tage en test, der resulterer i anbefalinger og praktiske værktøjer målrettet den konkrete forening.
 
Manglende strategi
Værktøjerne i den virtuelle værktøjskasse består af en kort tekst og en skabelon, som foreningen kan skrive i. På den måde kan en idrætsleder eksempelvis nemt kortlægge foreningens frivillige kompetencer. I det hele taget er omdrejningspunktet for hjemmesiden overskuelighed, og mange af rådene på sitet tager udgangspunkt i, at foreningerne kan få meget ud af at danne sig overblik over klubbens frivillige arbejde.
 
"Vores seneste undersøgelse af frivillighedsområdet viser, at kun ni procent af DIF's idrætsforeninger har en decideret strategi for rekruttering, brug og fastholdelse af frivillig arbejdskraft. Det er ærgerligt, for undersøgelsen viser også, at de foreninger, der har en plan, generelt fungerer bedst," siger udviklingschef i DIF, Morten Mølholm Hansen.
 
Han understreger, at det ikke er nødvendigt med store forkromede frivillighedsstrategier, men at helt banale beskrivelser af ansvarsområder også kan gøre det. Dette kan frivillighedstjek.dk hjælpe med.
 
Frivillighed i fokus
Foruden det nye frivillighedssite udgiver DIF i midten af december en særudgave af magasinet Idrætsliv, der sætter fokus på de frivillige i idrætsforeningerne. Såvel frivillighedssitet som særudgaven af Idrætsliv er sat i søen med støtte fra Tuborgfondet.

frivillighedstjek.dk

Arkivfoto: Lotte Starck.