Dansk Sejlunion7. december 2012 14:57

Når gast og rorsmand er lige vigtige for taktik og strategi

Hos mange traditionelle besætninger er det rorsmanden som bestemmer. Men i moderne skiff-sejlads er det langt fra godt nok. Marie Thusgaard Olsen er et eksempel på en sejler af den nye gast-generation der styrer strategi og taktik.

Vandet er næsten helt blank og der er kun krusninger få steder på banen. 29er-jollerne glider alligevel hurtigt igennem vandet med gasterne balancerende i besværlige mønstre - stående højt i krogen og skiftende imellem at være næsten ude i stræk og være helt inde i jollen med foden langt inde på skroget. Jeg sidder stille i min trænerbåd mit på banen med motoren slukket for, at kunne fornemme hvad der sker i bådene.

De fleste steder er der meget stille.

Men så kommer Ida Marie Baad med hendes gast, Marie Thusgaard Olsen og jeg hører Marie på lang afstand:

"Der er mere tryk fremme til læ og vindfeltet bliver større. Hold båden i fartmode - vi kører på. Bådene til læ og helt til højre for os ligger alle i samme tryk som os og bådene bag os til venstre dør ud. Vi kører på. Bare gå efter fart - vi skal væk fra venstre…," og sådan bliver Marie ved.

Stærke taktiske og strategiske kompetencer
Marie Thusgaard er en fantastisk dygtige teknisk gast. Hendes bevægemønstre og reaktioner er eminent gode, og hendes fysiske styrke er høj. Hun ved hvordan en 29er sejles hurtigt.

Men det er ikke nok i dag for at nå den internationale top i den olympiske 49erFX som holdet nu har kastet sig over. Marie har dog det allervigtigste for en gast i skiff-jollerne - stærke taktiske og strategiske kompetencer og mod til at bruge dem.

Hvad og hvorfor?
Jeg valgte at tage fat i Marie for at høre hende, hvad det er hun gør i båden og hvorfor?

Det handler om, at vi altid har de rigtige observationer til rådighed. Og skal rorsmanden styre båden til optimal fart, så hun skal kunne frigøre opmærksomhed på det. Når jeg går ind og observerer på taktik og strategi, så har vi mange flere informationer til rådighed. Vores fordeling skifter selvfølgelig efter, hvor vi er på banen, og hvilken type sejladsforhold vi har. Er det for eksempel læns, så er det mig der ikke har tid til at kigge rundt (trimmer spileren, red.), og her er det Ida som er observerende. Jeg spørger hende bare hvad der sker, for at rette hendes opmærksomhed på de vigtige områder.

Hvordan tager I så beslutninger, hvis Ida sidder med roret og du har mange af observationerne?

Først og fremmest så er det vores holdning, at vi gør hinanden bedre ved at have de rigtige observationer hele tiden. Det er som regel Ida der tager beslutningen, og det gælder selvfølgelig 100 % ved mærkerne, hvor det primært handler om taktiske båd til båd situationer. Men i forhold til strategien, så sker det tit, at jeg som gast skærer igennem og siger, at vi skal en bestemt vej. Det gælder særligt, hvis jeg kan mærke, at Ida som rorsmand er presset af sejladsforholdene og nogle taktiske situationer med andre både. I de situationer tager jeg over og sikrer, at vi har en strategisk plan.

Ida kan høre af min kommunikation til hende, om jeg lige nu er beslutningsdygtig:
•    Hvis jeg fortæller om forholdene - så er det styrmanden som tager beslutningen.
•    Hvis jeg ikke ved, hvad der er det rigtigt - så siger jeg - der er mere tryk til venstre.
•    Hvis jeg ved hvad der er rigtigt, siger jeg - vi skal til venstre.
•    Desuden, hvis vi imellem os kalder "jeg er presset" betyder det, at den anden tager over på strategien

Hvad så hvis jeres strategiske beslutninger er forkerte, hvordan påvirker det jeres samarbejde og fremadrettede beslutninger?

Vi er helt enige om, at det er bedre at sejle efter en plan end være planløs. Det giver ro at have en plan, og det gør vores referenceramme for observationer mere konkret. Men det medfører også, at vi nogen gange tager fejl og det lever vi med. Vi ved, at vores metode med at vi begge er involveret, giver os det bedste resultat.

Rio er målet
Ida Marie Baad og Marie Thusgaard Olsen skiftede i sommer til den nye olympiske klasse 49erFX. Besætningen har, sammen med tre andre danske besætninger, indledt en målrettet satsning mod 2016 OL i Rio de Janeiro.

Følg Ida Marie Baad og Marie Thusgaard Olsen på Facebook…

Foto: Flemming Ø. Pedersen/Dansk Sejlunion.