Klasseorganisationer | Jolle

ILCA (tidligere Laser)

ILCA DENMARK | International klasse | Jolle

4. januar 2020

Hvem er vi?

ILCA Denmark (tidligere Laser Association Denmark) medvirker til at organisere og koordinere arrangementer, herunder ranglistestævner, i Danmark. ILCADKs formål er at fremme sejlads i ILCA-jolle, herunder at varetage ILCA-klassens og ILCA-sejlernes interesser over for Dansk Sejlunion og internationale organisationer.  

Aktiviteter

ILCA-jollen (ILCA 4, ILCA 6 og ILCA 7) indgår i Dansk Sejlunion Grandprix-serie og Dansk Sejlunions Ungdoms DM. Herudover sejles der åbent DM og stævner, hvoraf nogle udpeges til at tælle i den danske rangliste. Hvilke stævner, der udgør ranglisten, kan variere fra sæson til sæson.

Ud fra ranglisten tildeles der pladser til internationale mesterskaber (EM og VM), hvor Danmark typisk har 2 til 6 pladser.

ILCA 7

Der bliver afholdt flere nationale træningssamlinger i løbet af sæsonen, typisk i vinterhalvåret fra oktober til april, men også i løbet af sommeren hvis det kan passe ind i kalenderen. ILCADK planlægger og afholder lejrene sammen værtsklubber og til enhver lejr vil der både være sportslige og sociale elementer.

Der er tradition for, at de mest ambitiøse sejlere tager til udlandet (fx Portugal eller Spanien) om vinteren og deltager i stævner fra december til februar for at holde formen vedlige.

I foråret/påsken deltager mange til de første Europacaup stævner på Gardasøen/Mallorca eller deltager i påskelejren i Hellerup Sejlklub.

I Danmark er der en spirende mastergruppe (+35), som planlægger fælles stævnedeltagelse i Danmark og det nære udland.

Internationale stævner i form af EM og VM afholdes typisk i sommerhalvåret. Ser man på antallet af deltagere til internationale stævner, bliver man imponeret over, hvor stor ILCA-klassen er på verdensplan.

Hvor er vi aktive

Der er mulighed for at sejle ILCA-jolle i mange klubber. Af klubber med større grupper af ILCA-sejlere kan nævnes Fredericia Sejlklub, Hellerup Sejlklub, Egå Sejlklub, Dragør Sejlklub samt Sejlklubben Køge Bugt. For mastere er der aktive sejlere i Aabenraa Sejl Club, Præstø Sejlklub, Nivå Baadeklub, Egå Sejlklub, Sejlklubben Neptun Vejle samt Fredericia Sejlklub.

Målgrupper

ILCA-jollen henvender sig til sejlere fra 35-90 kg i alle aldersgrupper.

I kapsejladssammenhæng er ILCA-jollen udfordrende at sejle og belønner fysisk styrke og udholdenhed samt sejlerens evne til præcis styring, viden om trim og taktisk forståelse og kunnen.

ILCA-jollen appellerer til alle aldersgrupper. Flere sejlere i 14-års alderen fortsætter i ILCA direkte fra Optimistjollen, mens 60+ årige sejlere kan fortælle entusiastiske beretninger, når de har deltaget i stævner som Old Masters.

ILCA-jollen henvender sig meget bredt, idet den bygger på idéen om ”en jolle for livet”. Ét skrog kombineret med tre rig-størrelser giver mulighed for, at unge sejlere kan starte ud med ILCA 4 (tidligere Laser 4.7) eller ILCA 6 (tidligere Laser Radial) og for drengene fortsætte i ILCA 7 (tidligere Laser Standard). Ved at skifte undermast og sejl kan ILCA-jollen sejles sikkert i alle vindstyrker og give spændende og kontrolleret sejlads for alle sejlere helt ned til 35 kg.

ILCA-jollen henvender sig ikke mindst til sejlere med stærk lyst til konkurrence. ILCA-jollen er Olympisk disciplin for kvinder (ILCA 6) og herrer (ILCA 7).

ILCA 7

ILCA 7 kan sejles af enhver sejler i lette vindforhold, men som vinden øger, er jollen bedst egnet til sejlere med en hvis vægt. ILCA 7 har stor tilslutning til nationale og internationale stævner, og der sejles åbne mesterskaber på verdensplan og kontinentalt og begge steder aldersopdelt.

ILCA 6

ILCA 6 har en fleksibel og lidt kortere undermast og 18% mindre sejl end ILCA 7. ILCA 6 har stor tilslutning til nationale og internationale stævner, og der sejles åbne mesterskaber på verdensplan og kontinentalt og begge steder aldersopdelt. ILCA 6 tiltrækker mange mandlige letvægtssejlere og bliver ikke mindst brugt af kvinder, masters og unge sejlere.

Flere lande har et ILCA 6 ungdomsprogram, og flere nationale sejlforbund har ILCA 6 som foretrukken ungdomsjolle.

ILCA 4

ILCA 4 har en kortere forbøjet undermast for at opretholde en afbalanceret styring samt et 35% mindre sejlareal end ILCA 7. ILCA 4 er en god begynderjolle eller jolle til at fortsætte videre fra mindre juniorjoller. ILCA 4 er den hurtigst voksensende ILCA-klasse i verden og samler ca. 400 sejlere til såvel kontinentale mesterskaber som til verdensmesterskaber, hvor der konkurreres aldersopdelt.

Om ILCA-jollen

ILCA-jollen er beskyttet af One Design klasseregler, hvilket betyder, at ændringer ikke er tilladt på jollen, medmindre det specifik fremgår af klassereglerne. I princippet er alle ILCA-joller ens – uanset om de er helt nye eller 10 år gamle. Eftersom ILCA-jollen er en One Design jolle er det sejleren – og ikke jollen – der vinder sejladsen.

Masseproduktion af ILCA-joller samt en stærk international klasseorganisation er medvirkende til, at prisen på en ny jolle samt reservedele er lav sammenlignet med andre jolle-typer. One Design-klassereglerne betyder, at ILCA-jollen har en høj gensalgsværdi.

ILCA-jollen er Olympisk disciplin for kvinder og herrer, og på verdensplan er der mere end 200.000 joller fordelt på 140 lande. Årligt produceres der ca. 8000 nye ILCA-joller.

ILCA-jollen er som nævnt udfordrende, og derfor er den påskønnet i såvel klubregi som i Olympisk sammenhæng.

Ét skrog kombineret med 3 rig-størrelser giver flere muligheder som illustreret ovenfor.

ILCA Denmark råder over fire komplette ILCA-joller med ILCA 4 og ILCA 6 rig, som stilles gratis til rådighed for klubber, der gerne vil starte aktiviteter op i ILCA-joller.

Kort om jollen

World Sailing Status: International klasse | Jolle
Besætning: 1-person
Designer: Bruce Kirby
Skrog længde: 4,2 m
Skrog bredde: 1,4 m
Sejlareal:
- ILCA 7: 7,0 m2
- ILCA 6: 5,8 m2
- ILCA 4: 4,7 m2
Vægt: 75 kg

Rul til toppen

Læs mere om Dansk Sejlunions klasser