Klasseorganisationer

Hobie Cat

DANISH HOBIE CLASS ASSOCIATION | International klasse | Katamaran

4. januar 2020
Hobie Cat

Hvem er vi?

Danish Hobie Class Association repræsenterer Hobie Cat sejlerne i Danmark. Der findes flere typer af Hobie Cat katamaraner, men mest kendt er Hobie Cat for den masseproducerede Hobie Cat 16, den ikoniske ”bananbåd” med farvede sejl.

Aktiviteter

Hobie Cat 16 bliver af mange værdsat for sin enkelthed og er let at komme i gang med at sejle kapsejlads i. Flere danske sejlere har internationalt niveau, og båden er teknisk udfordrende at sejle på højt niveau.

I Danmark afholder klassen egne stævner og deltager i TORM Ungdoms Grandprix-serien og andre større jollestævner som for eksempel Harboe Cup.

I Nordtyskland samler Hobie Cat 16 nogle af de største felter i Europa, og der er tradition for dansk deltagelse i de store stævner.

En Hobie Cat 16 kan sejle ind på helt lavt vand, tåler at blive trukket op på stranden og kommer hurtigt langt omkring. Mange klubber benytter muligheden for at sejle på hyggeture og at sejle distancesejladser af samme grund.

Der er et godt kammeratskab i klassen på vand og på land, som dyrkes under klassens slogan ”The Hobie way of life”.

Hvor er vi aktive

Flere klubber tilbyder træning i Hobie Cat til unge sejlere og seniorer, herunder Middelfart Sejlklub, Svendborg Sunds Sejlklub, Skovshoved Sejlklub, Kastrup Sejlklub, Hornbæk Bådeklub og Frederikssund Sejlklub.

Målgrupper

Hobie Cat 16 klassen er kendetegnet ved at favne bredde- og elite-sejlere. Hobie Cat 16 byder på fartglæde til nybegyndere i katamaraner og tiltrækker – trods det aldrende design – fortsat erfarne kapsejlere på internationalt niveau.

Hobie Cat 16 kan sejles med en bred margin for den samlede besætningsvægt (ca. 100-150 kg). Mix- og kvindesætninger har vist sig at være fuldt ud konkurrencedygtige. Mix-besætninger er udbredte og med både kapsejladsaktive unge sejlere og seniorer bidrager det til et godt socialt liv i klassen.

Til juniorbesætninger, som er for lette til Hobie Cat 16, findes katamarantypen Hobie Cat Dragoon, som er målrettet juniorer i alderen 10-16 år. Hobie Dragoon giver bl.a. Optimist-sejlere mulighed for at prøve kræfter med flerskrogssejlads på et tidligt tidspunkt.

Om Hobie Cat 16

Hobie Cat 16 er designet i 1970 og er i dag den mest aktive Hobie Cat type i Danmark og internationalt. I dag sejles Hobie Cat 16 næsten kun med spiler, og betegnes da Hobie Cat 16 SPI. Hobie Cat 16 og Hobie Cat 16 SPI er entypebåde, og klassereglerne fastlægger alt vedrørende båden og udstyret. Kun få modifikationer er tilladte for at sikre, at der kapsejles på lige vilkår.

På trods af det enkle design er der alligevel store trimmuligheder – ikke mindst kan man meget enkelt ændre mastens hældning under sejlads. Samtidig er båden nem og hurtig at rigge til og af i forbindelse med transport. En eller flere både stables let og kan trailes efter en almindelig personbil.

Det specielle design med de ”bananformede” assymetriske skrog gør båden velegnet til at sejle ind og ud af brænding ved en strand. Der er ingen stiksværd, som kan tage skade ved grundstødning, og rorene har en mekanisme, så de klapper op, når de rammer bunden. I frisk vind når man let hastigheder på 12 knob på kryds og med en topfart på 20 knob på læns. På halvvind kan der opnås endnu højere hastigheder. Selv i hård vind er båden sødygtig.

Konstruktionen er komposit med skum-sandwich og riggen har gennemgående sejlpind i både storfejl og fok. Masten er drejelig og båden er for så vidt stadigvæk hi-tech på trods af at være designet for knap 50 år siden.

Med over 200.000 både er Hobie Cat den producent, som har solgt flest katamaraner på verdensplan. Hobie Cat 16 tegner sig alene for ca. 135.000 producerede både, hvilket gør den til én af de største klasser i sejlsport.

Kort om båden

World Sailing Status: International klasse | Katamaran
Besætning: 2 personer
Designer: Hobie Alter
Skrog længde: 5 m
Skrog bredde: 2,4 m
Storsejl areal: 13,8 m2
Fok areal:
5,1 m2
Spiler areal:
17,5 m2
Vægt: 145 kg

.
Rul til toppen

Læs mere om Dansk Sejlunions klasser