Klasseorganisationer | Jolle

505

DANSK 505-JOLLE KLUB | International klasse | Jolle

5. januar 2020

Hvem er vi?

I 505-klassen sætter vi pris på gode sejlegenskaber og udfordrende kapsejlads. Det er netop hvad en 505-jolle kan tilbyde og lidt til - 505’eren er en klassisk 2-personers jolle med fantastiske sejlegenskaber! Jollen er nem at sejle og ikke specielt vægtfølsom, så man har set besætninger på både 150 og 175 kg ligge fremme både i let luft og i blæsevejr. International har klassen sejlere fra alle verdensdele og i Danmark har vi lokale felter i Aalborg, Århus, Sorø og Hellerup.

Vores fællesskab er godt og vi hjælper gerne nye sejlere med at tips og tricks.

Vil du låne eller prøve en 505’er? Så er vi i Dansk 505 Jolle Klub klar til at hjælpe dig!

Aktiviteter

Der er stævner i Danmark, Sverige, Tyskland, Polen, Italien, Frankrig og England og mulighed for deltagelse i VMer på andre kontinenter. Europacuppen er en af de største klassebåds-sejladsserier for joller i verden. Der sejles 4 stævner: i påsken i Sydfrankrig, i maj på Gardasøen, i juni sejles Kielerugen, og det fjerde stævne er ofte EM. I Danmark sejles der typisk to-tre stævner, hvoraf det ene af stævnerne altid er DIF-DM.

De danske og svenske sejlere har de senere år afholdt en fælles træningslejr i foråret, hvor verdensmester Jan Saugmann er cheftræner. De danske og svenske topsejere deler gerne ud af deres erfaringer og ikke mindst til nye sejlere i klassen

I Danmark er der en god håndfuld 505-besætninger fordelt mellem Hellerup, Aalborg, Århus og Sorø. 505-sejlere er mobile og aftaler ofte at mødes til træning forskellige steder. Der ligger flere joller rundt omkring, som vi løbende forsøger at få med ud at kapsejle.

Flere besætninger deltager i udenlandske stævner, hvor de  arrangerer fællestransport og overnatning sammen. Syd for grænsen er der mulighed for at deltage i stævner med over 30 joller til start og med sejlere på alle niveauer.

Dansk 505-Jolle Klub har to joller, der lånes ud for en sæson af gangen til nye besætninger, der til gengæld skal deltage i de danske stævner.

Målgrupper

Den samlede besætningsvægt kan variere fra 140 kg – 190 kg og stadigvæk være konkurrencedygtige. Sammensætningen er ideelt en stor gast og lille rorgænger, men det modsatte fungerer også

Gennemsnitsalderen blandt 505-sejlere i Danmark er over 30 år. I Danmark har klassen udviklet sig til en voksenklasse, men i Tyskland er der flere dygtige besætninger under 30. De unge, der vælger 505-jollen frem for olympisk sejlads, kommer ofte fra 420’en, 470’eren, 29er og 49er.

De ældre vælger 505, fordi det er en klassisk 2-personers jolle med de bedste sejlegenskaber. Der er flere velsejlende mixbesætninger og pigebesætninger. Klassen har stor bredde, og der et godt kammeratskab både lokalt, nationalt og internationalt.

Mere om 505

Den Internationale 505-jolle blev til i et samarbejde i mellem englænderen John Westell og den franske Caneton forening midt i 50'erne, og klassen fik international status af IYRU i 1955. I løbet af kort tid blev der sejlet 505 i 18 forskellige lande. Klassen er i dag udbredt og meget aktiv klasse i USA, Australien, Afrika og Europa. Klassen er en ISAF international klasse med officielt ISAF VM.

Der er bygget over 9000 joller, hvoraf det antages at ca. 2500 stadigvæk er aktive. I Europa er der store felter i Tyskland, Frankrig, England, Sverige og Polen, samt mindre felter i Luxemburg, Italien og Danmark.

505-klassen er en udviklingsklasse, hvilket betyder, at stort set alle materialer er tilladt. Tidlige blev jollerne typisk bygget i træ, senere blev den bygget i glasfiber typisk med polyester, men i enkelte tilfælde epoxy som lim.

Nutidens joller bygges i kulfiber/epoxy med skumkerne. Selve skrogfaconen er låst fast inden for relativt små tolerancer. 505-klassen var en af de første til at eksperimentere med rigge af kulfiber og titanium, men det blev forbudt, da det var for dyrt. I dag er kulfiber tilladt til alt undtagen masten.

Indtil fremkomsten af de moderne skiff klasser blev 505 jollen betragtet som den ultimative ”high performance jolle”.

Igennem tiden har nogle af verdens bedste sejlere prøvet kræfter med 505 jollen, blandt andet Paul Elvstrøm, der blev verdensmester i både 1957 og 1958. Senere har Jørgen Bojsen-Møller (OL-guld vinder) og Wolfgang Hunger (tredobbelt tysk Verdensmester i 470). Jørgen og Jacob Bojsen-Møller har vundet EM fem gange, senest i 2017, og vundet VM-sølv to gange. Jan Saugmann og Morten Ramsbæk vandt VM i 2007. Jan Saugmann vandt igen i 2012. I 1990 vandt Jørgen Schønherr og Anders Kæmpe VM-titlen.

Der har været afholdt VM i Danmark tre gange i Skovshoved (1978), Gilleleje (1997) og Århus (10). Senest har Sønderborg Yacht-Club arrangeret EM (2019). VM 2022 er i Båstad i Sverige - så der er gode muligheder for international kapsejlads indenfor en overskuelig afstand.

Kort om jollen

Status: International klasse | Jolle
Besætning: 2 personer
Designer: John Westell
Længde: 5,05 m
Bredde: 1,9 m
Storsejl areal: 15 m2
Forsejl areal: 4,5 m2
Spiler areal: 22,5 m2
Vægt: 127 kg

.
Rul til toppen

Læs mere om Dansk Sejlunions klasser