Introduktion til stævner i Danmark

Til de fleste stævner i Danmark er alle aktører frivillige. Det gælder både stævnelederen, banelederen, medlemmerne af protestkomitéen og dem som klargøre forplejning. Mange forældre og deltagere ved faktisk ikke at alle involverede i stævnet lægger en masse frivilligt arbejde i at få et stævne op og køre. 

Nogle frivillige kommer ofte fra den lokale klub, mens specialister som baneleder og protestkomitéen ofte kommer udefra.

Her kan du få et overblik over de mest centrale aktører til et almindeligt stævne. Til større eller specielle stævner kan der være flere aktører, fx opmænd og teknisk komité.

Stævneleder

Stævnelederens opgave er at have det overordnede ansvar for stævnet. Ved støre stævner har stævnelederen ofte en gruppe omkring sig med mere specifikke ansvarsområder. Som mærkebåd vil du ofte møde stævnelederen til informationsmøder, ved velkomsten og til præmieoverrækkelsen.

Stævnelederens arbejde begynder lang tid før stævnet med at lave indbydelse, koordinere frivillige og få samarbejdet med havnen, klubben og deltagerne til at fungere bedst muligt.

Bureauet

Til stævner er der ofte et bureau, hvor sejlerne kan registrere sig og søge information under stævnet. Bureauet har især travlt dagen før sejladserne og om morgenen før kapsejladsen begynder, da sejlerne skal ind og registrere sig, vise forsikringspapirer, modtage velkomstpakke eller hvad der nu er bestemt for stævnet.

Som mærkebåd kan det være det sted, hvor du først henvender dig, når du ankommer. Til nogle stævner skal du også registrere dig i bureauet, melde din ankomst, modtage spisebilletter og lignende. 

Banelederen

Til hver kapsejladsbane er der en baneleder. En baneleder er ansvarlig for afviklingen af kapsejladserne på en fair og sikker måde. Det er banelederen som bestemmer hvordan sejladserne skal foregå. Banelederen kan fx vælge af der skal flyttes mærker, sættes signaler på banen, opgive kapsejladsen hvis der kommer torden og lyn eller lignende.

Som mærkebåd vil banelederen være din direkte leder under kapsejladserne. Det er derfor vigtigt at du hjælper banelederen med den relevante information, som han/hun kan tage de nødvendige beslutninger undervejs. Se mere om kommunikation under punktet i hovedmenuen.

Protestkomitéen

Dommerne til kapsejladsen sidder i protestkomitéen. Det er dem som kan afholde høringer om ting, der er sket på vandet. I visse jolleklasser er de også på vandet og sørger for at jollerne ikke driver sig fremad ved at pumpe med deres sejl eller vrikke med roret.

Som mærkebåd vil du ofte ikke andet end hilse på den på vandet, da det er banelederens beslutning hvis I ønsker at lægge en protest eller søge godtgørelse for en sejler. Dog kan I komme ind til en høring som vidne, hvis I har set noget relevant på vandet.

Indbydelse og sejladsbestemmelser

Mange af de informationer du har brug for kan du finde i indbydelsen og sejladsbestemmelserne, som ofte fremgår på stævnets hjemmeside. Nogle gange kommer sejladsbestemmelserne først lige op til stævnet.

Her kan du fx finde information om tidsplan for sejladserne, banetypen, mærkernes farve og type, hvilke både som kan deltage og hvem banelederen er.

Rul til toppen