Dansk SejlunionLær at sejle som voksen

Sejlereventyret starter ofte som voksen

Hvis du som voksen står med drømmen om at realisere dit sejlereventyr er du ikke alene.

Lars Lisbeth

"Jeg har aldrig sejlet, før jeg mødte min kone. Vi har sejlet små ture med hendes familie, og nu synes vi tiden er inde til, at jeg lærer at sejle, og at vi får vores egen båd" (Lars)

"Jeg har altid været glad for havet. Jeg har dykket og fik så den idé, at det ville være fedt at kunne sejle en sejlbåd" (Lisbeth)

Andre Julie

”Det er fedt at komme ud på vandet og væk fra byen. Jeg kan lide at bruge mine hænder, så at være bådejer skræmmer mig ikke i forhold til det praktiske” (André)

"Når man er ny i sejlads, står folk i kø for at hjælpe. Man føler sig virkelig velkommen og tryg. Der står altid nogle klar til at hjælpe med alle forskellige ting. Det tror jeg ikke man finder i mange andre sportsgrene" (Julie)

Dansk Sejlunions undersøgelse "Havets Motionister" viser, at langt de fleste sejlere starter deres sejlereventyr i en voksen alder og kommer fra familier, der ikke tidligere har haft kontakt med sejlsporten.

Herunder kan du læse mere om, hvordan du kommer i gang med sejlads.

Prøv at sejle

VILD MED VAND

Vild med Vand - en mulighed for at prøve sejlads

Projektet "Vild med Vand" er et tilbud til mennersker, der  føler sig tiltrukket af  vandet. "Vild med Vand" giver mulighed for at prøve en masse vand-aktiviteter på en nem måde. En lang række havne klubber tilbyder muligheder for at deltage i nogle af deres aktiviteter.

Find aktiviteter

Find din lokale Vild med Vand-havn på kortet herunder. Under havnen kan du  finde de åbne aktiviteter, som udbydes lokalt for alle samt en kontaktperson til Vild med Vand-projektet.

Havnens Dag

Een gang om året holder en lang række havne "Havnens Dag".

Alle er velkomne på Havnens Dag. Her kan du prøve en række forskellige aktiviteter i lystbådehavnene – både til vands og til lands.

Havnens Dag er dagen hvor der er mange forskellige aktiviteter og dermed noget for alle. Hele familien kan være med og komme i gang med jeres maritime drømme.

Læs mere om projektet "Vild med Vand" på vildmedvand.dk

KOM OG PRØV

I de fleste sejlklubber er der mulighed for at prøve at sejle. Ofte foregår det i forbindelse med offentlige arrangementer, hvor interesserede tilbydes at sejle med på kortere ture i klubbens egne både og evt. også i nogle af medlemmernes private både.

Kontakt sejlklubberne i dit lokalområde for mere information om hvilke ”Sejl-med muligheder de tilbyder”.

Nogle klubber bruger dansk sejlsports fælles aktivitetskalender. Se mere på Sejlkalender.dk.

Lær at sejle sejlbåd

Hvordan uddanner jeg mig til sejler?

Der findes ikke formelle krav, når man vil sejle en båd under 15 meter. Der er dog regler, hvis man sejler speedbåde (se nedenfor). Dansk Sejlunion vil dog anbefale et par gode måder at starte et godt og sikkert sejlerliv på.

Vil du sejle sejl- eller motorbåd?

Dansk Sejlunion anbefaler, at du uddanner dig og som start på dit liv som sejlere får de kompetencer som skal til for at bestå Duelighedsprøven for fritidssejlere. Duelighedsprøven består af en praktisk og en teoretisk prøve.

Hvor kan jeg få undervisning?

Du kan lære at sejle på en sejlerskoler. Du kan finde sejlerskoler i ca. 100 sejlklubber fordelt over hele landet. Find en sejlerskole nær dig på kortet nederst på siden.

Der findes også en række private sejlerskoler, som underviser både i praktik og teori. Mange oplysningsforbund  tilbyder undervisning rettet mod den teoretiske del af duelighedsprøven.

Hvad koster det?

Prisen for undervisning i sejlklubber er ca. 3.000 kr. for både et praktisk og et teoretisk forløb, ekskl. Medlemskontingent. Prisen på undervisning og medlemskab varierer fra klub til klub.

På den private sejlerskole skal du forvente en samlet kursuspris på 7-8.000 kr.

Lær at sejle speedbåd

Vil du sejle speedbåd?

For at sejle speedbåd skal du bestå en førerprøve til speedbåd - et såkaldt speedbådskørekort.

Hvornår er motorbåd en speedbåd?

Hvis båden sejler så stærkt, at den kan løfte størsteparten af skroget ud af vandet er der ofte tale om en speedbåd.

Den eksakte definition på en speedbåd kan du finde her.

Hvor kan jeg blive undervist?

Nogle sejlklubber har sejlskoler, der underviser i speedbådssejlads. Se mere om de enkelte sejlerskoler på kortet nedenfor.

Der findes også en lang række private speedbådsskoler.

Hvad koster det?

Det er svært at sige, hvad prisen er for et godt kursus. Konkurrencen på de private speedbådsskoler er stor. Der tilbydes hele tiden lavere priser, kortere kursustid, garanti for beståelse og lignende tiltag.

Du skal være opmærksom på, at kortere kurser betyder, at du har færre minutter bag rattet og kun kort tid er der til at lære, hvordan man begår sig sikkert til søs. En investering i et lidt dyre og længere kursus vil være en god investering, som giver dig et meget bedre afsæt til gode oplevelser på vandet.

FIND EN SEJLERSKOLE

Senest opdateret: 1. juni 2017