Dansk Sejlunion20. juli 2012 22:08

Ungdoms-VM: Opmuntring på sidstedagen

En flot 2. plads i sidste sejlads var en kærkommen opmuntring til den danske 29er med Frederik Melson og Markus Oliver Nielsen. For de fire danske både som helhed var årets YSWC dog en skuffelse.

Der var på forhånd forventninger om mindst én dansk båd i toppen. Helt sådan kom det aldrig til at gå ved ISAF Youth Sailing World Championship (YSWC), der lørdag sluttede med en finaledag i meget let luft.

Skuffende
Ordet "skuffende" er derfor ikke til at komme uden om, når træner Finn Jensen gør status over stævnet, der blev sejlet ud for Dublin.

"Vi har haft mellemluft under næsten hele stævnet. Det er noget vind, som næsten alle både kan sejle i, og her må vi erkende, at vi rent taktisk ikke har været dygtige nok," siger Finn Jensen og gentager, hvad han også forleden sagde til sejlsport.dk:

Mere taktik
"Nu skal vi hjem og have mere fokus på strategi og taktik i træningen af talentsejlerne. På det seneste har vi primært arbejdet med start og fart, men det rækker ikke for de her unge sejlere - de mangler noget på det taktiske."

Han understreger samtidig, at niveauet ved stævnet har været markant højere, end han tidligere har oplevet.

"Det er et par år siden, jeg sidst var med ved YSWC. Og jeg må sige, der virkelig er sket noget. Konkurrencen er blevet rigtig hård, og især mange af de mere eksotiske lande har fået lært at sejle kapsejlads - hvor de før ikke rigtigt var nogen, man behøvede at tage alvorligt."

Bedst af de tunge
Brødrene Bjørnholt blev bedste danke båd ved stævnet med en samlet 6. plads., hvilket er en tilbagegang oven på to gange sølv de seneste to år. Alligevel tøver Finn Jensen ikke med at betegne det som "fantastisk", hvad Daniel og Nicolaj har præsteret i Dublin.

"De har været for tunge til at gøre sig gældende under de vindforhold, vi har haft. Der er nogle lette besætninger, som gang på gang bare har sejlet uden om dem. Men blandt de tunge besætninger i feltet har de været klart bedst."

Med 2. pladsen i sidste sejlads rykkede Frederik Melson og Markus Oliver Nielsen nogle pladser frem i stillingen og sluttede til sidst på en 15. plads. Céline Carlsen i Laser Radial (piger) faldt til gengæld lidt tilbage på sidstedagen og sluttede stævnet på en samlet 20. plads - et resultat lidt under det forventede, ifølge Finn Jensen.

Tyvstart på tyvstart
Et skuffende stævne blev det for Tobias Hemdorff, der ellers førte Laser Radial (drenge) efter førstedagen. Allerede på andendagen var han dog nede som nummer 36, og det hele endte med en slutplacering som nummer 46. Ikke mindst som følge af fem diskvalifikationer - de fleste for tyvstart.

"Tobias var lidt ligeglad til sidst. Det er forståeligt nok. Han kunne alligevel ikke opnå en god placering, og derfor satsede han lidt ekstra i starterne i håb om at få en topplacering i en af sejladserne," forklarer Finn Jensen.

Briter og spaniere bedst
Spanien og Storbritannien blev bedste nationer ved YSWC med hver to guldmedaljer. Sverige hentede en nordisk guldmedalje - til Julia Carlsson i Laser Radial (piger) - og der var også nordisk succes til Norge med en sølv- og en bronzemedalje.    

Danske slutplaceringer ved ISAF Youth Sailing World Championship
(enkeltplaceringer i parentes - dagens sejladser med fed)

SL16
6. Daniel og Nicolaj Bjørnholt
(9, 6, 6, 4, 4, 5, 6, 6, 4, 4, 6, 5)           

29er
15. Frederik Just Melson og Markus Oliver Nielsen
(6, 15, 25, 18, 10, 18, 25, 21, 14, 12, 9, 2)

Laser Radial (drenge)
46. Tobias Hemdorff
(3, 7, 44, 59, 59, 43, 4, 59, 31, 13, 59, 59)

Laser Radial (piger)
20. Céline Carlsen
(19, 22, 13, 18, 10, 9, 23, 21, 8, 24, 13, 24)

Billedet: Daniel og Nicolaj Bjørnholt i aktion. 

Foto: David Branigan/ISAF