Tokyo 2020 | Sejlerlandsholdet

Rindom & Piotr – et gyldent makkerskab

Piotr Wojewski har bragt en østeuropæisk træningsmentalitet med til de danske ILCA-sejlere. En model, der har sendt Rindom afsted på den gyldne kurs.

Af: Thor Malthe Andersen - senest ajourført d. 3. januar 2023

Bag enhver dygtig sejler står en dygtig træner. Sådan er det i hvert fald i moderne olympisk sejlsport. Her er marginalerne så små, at der kan være blot én meter til forskel på, om man kommer på podiet eller må nøjes med mindre. En træner, der kan bevare det kølige overblik, særligt når sejladserne er gået dårligt, eller vind og strøm er svære at beregne.

En af de danske sejlere, der har fået det bedste ud af samarbejdet med sin coach er Laser Radial-sejleren Anne-Marie Rindom. Piotr Wojewski og Anne-Marie Rindom begyndte at arbejde sammen efter OL i London i 2012, og det har vist sig at være en vindende kombination af både færdigheder og personligheder, fortæller hun.

­– Vi har nok lidt den samme mentalitet i forhold til, hvordan vi gerne vil gribe tingene an. På godt og ondt er det en gang imellem også totalt kaos, når vi skal ud at rejse, for vi er begge to lidt dårlige til at have styr på vores checklister, griner hun.

God timing

Piotr Wojewski kom ind på et godt tidspunkt i forhold til, at Anne-Marie Rindom skulle udvikle sin fysik, herunder styrke, kondi og hængetræning.

Med sig bragte han en lidt anden tilgang til træning, end den måde laser-klassen hidtil havde trænet på. Selv kalder han den for ’mere firkantet’ og for ’en østeuropæisk træningsmentalitet’. Det betød, at sejlerne skulle gennem mange hårde timer på vandet og i hængebænken.

- Jeg fik struktureret træningen og gjorde den både længere og hårdere. Jeg fik vist Anne-Marie, at man skal arbejde hårdt, hvis man gerne vil til tops i denne her klasse. Det gjorde hun, og det kan man se på resultaterne nu, siger han.

Anne-Marie Rindom og Piotr Wojewski under en af de første sejladser ved OL (foto: Peter Brøgger)

Man skal jo kunne lide hinanden

Som sejler og coach er man ofte rigtig mange timer sammen. Særligt når træningen foregår i udlandet mange måneder om året, ser de ofte mere til hinanden, end til deres respektive familier.

For Piotr Wojewski har det derfor stor betydning, at de to er godt tilpas i hinandens selskab. Efter et træningspas op til OL i 2016 tog de to til Rolling Stones koncert, da rock-bandet også var i Rio:

- Det betyder meget, for sandheden er jo, at jeg også ofrer mit privatliv med familien for at se hende på podiet, siger han.

Den stærkeste støtte

Til OL i Rio for fire år siden havde Anne-Marie Rindom bragt sig foran i feltet, da en storm over natten rullede ind over kysten. Vejrforholdene betød, at sejlerne skulle kæmpe med hård vind og enorme bølger.

En frustreret Anne-Marie kom over til sin træner og var grædefærdig. Hun var bange for at falde igennem i de barske vejrforhold og smide førstepladsen væk.

- Hun kan ikke huske det, men jeg tog fat i redningsvesten på hende og sagde til hende, du kan vente fire år mere på at vinde en medalje, men jeg venter ikke. Nu gør du det!

Det var præcis, hvad den stærke sejler gjorde. Hun kæmpede og holdt sig oppe i toppen af feltet, hvor hun stadig var med i medaljekampen.

Selvom trænerens udmelding kan virke voldsom, var det faktisk et stolt øjeblik for Piotr Wojewski.

- Hun var i chok, og jeg er glad for, at jeg ikke bare var passiv, men at jeg tog initiativ og fandt en måde at få hende ud af den tilstand.

Piotrs tommelfinger afgørende

Netop det specielle forhold mellem de to betyder også, at nu hvor OL for alvor er i gang og journalister stiller spørgsmålstegn ved de valg, hun træffer på banen, er det faktisk kun Piotrs tommelfinger, der skal vende i vejret, når dagen er slut.

Det er nemt at komme til at bruge for meget energi på alle andres meninger.

- Han er specialist, som er rigtig god til at se, om jeg gør det rigtige for at sejle båden hurtigt. På den måde har vi et rigtig godt forhold, hvor vi har stor respekt for hinanden, siger hun.

At være i det ubehagelige

De to har også arbejdet på at flytte Anne-Marie Rindom til et sted, hvor hun er mentalt stærk. Et parameter, der kan komme til at betyde en hel del under OL, hvis man bliver ramt af sygdom. Noget, Anne-Marie Rindom efterhånden har prøvet under flere udtagelsesstævner.

- Vi prøver at øve det der med at være i det ubehagelige. Det var jo ikke rart, mens jeg man er i det, men en god oplevelse at have nu. For nu ved jeg, at det der med at give op, det er bare ikke en mulighed, konstaterer hun.

Heldigvis kunne Piotr Wojewski godt vente fire år mere på et nyt OL med Anne-Marie Rindom.

Under OL i Tokyo2020 (afholdt 2021) lykkedes det makkerparret at hente guldet hjem til Danmark og efterfølgende VM guld i 2022.

.
Rul til toppen