Dansk Sejlunion29. august 2012 00:54

70 deltagere til "Palby Fjordcross" i Skærbæk

I weekenden d. 25.-26. august lagde Skærbæk Bådeklub faciliteter og farvand til et arrangement fuld af sjove aktiviteter for de knap 70 deltagere til ”Palby Fjordcross”. På programmet stod der bl.a. freestyle windsurf, stand up paddle (SUP), kajakpolo og holdsejlads i Feva og Optimist.

IMG_2664.jpg

Hundredevis af scenarier på en dag
"Palby Fjordcross" havde to hovedaktiviteter. Der blev henholdsvis sejlet holdsejlads for Feva og Optimist, og for surfernes vedkommende var der freestyle og leg på programmet. Holdsejlads styrker på mange måder unge sejleres forståelse for taktik og strategi, fordi man skal 'kigge ud over egen båd'. For at hjælpe hinanden bedst på holdene, skal de enkelte besætninger forstå reglerne, og derfor blev sejlerne til "Palby Fjordcross" introduceret til regler i holdsejlads inden det store søslag. En af de store gevinster var bl.a., at de erfarne opti-sejlere i 12-årsalderen tog ansvar for at lære fra sig til de mindre erfarne sejlere. Dermed var holdsejladserne i Optimist omdrejningspunkt for, at nogle sejlere, der i forhold til deres alder ellers ikke typisk instruerer, trådte ind i rollen som instruktør og sejladsvejleder på en intuitiv måde. I Feva-jollerne var besætningerne mikset, så det ikke var de vante besætninger fra hjemklubben. Og erfaringen på bagkanten af sejladserne er, at der på den baggrund blev knyttet sociale relationer mellem sejlere og dannet grundlag for et netværk mellem klubber. Dansk Sejlunions sportschef Thomas Jacobsen lagde vejen forbi stævnet og kommenterer:

"Der er ingen tvivl om, at sejlerne bliver meget trænede i taktik, når de prøver at konkurrere i holdsejlads. Der opstår hundredevis af scenarier på én dag, og sejlerne bliver bl.a. meget mere bevidste om fordele i mærkerundinger. En anden bonus er, at sejlerne bliver trænet i at have blik for, at det ikke altid er en fordel at krydse mållinjen først - fx at det i den samlede stilling i en serie af sejladser kan være en fordel at sejle længere nede i feltet for at 'sejle på' en anden båd. Og det kan man bruge senere i livet i kapsejlads - fx når man nærmer sig afslutningen af en serie, hvor det jo kan ændre den samlede stilling, hvis man får givet den 'værste konkurrent' nogle flere point. Men udover at blive meget dygtigere til kapsejlads, så giver holdsejlads et godt socialt netværk og kan give de relationer, der er vanvittigt vigtige på den lange bane i et godt træningsmiljø. Så holdsejlads er en naturlig del af Dansk Sejlsports Aldersrelaterede Trænings Koncept (ATK)".

IMG_2426.jpg

Leg og læring hænger sammen
Også hos surferne var "Palby Fjordcross" en oplevelse, der rakte ud over den daglige træning på klubniveau, og de tilbud der er i 'ekspression-discipliner' og kapsejlads for mindre erfarne junior-surfere. Legen var i centrum for læringen, og de to DS-uddannede instruktører og freestyle-talenter Nikolaj Theil Frandsen og Frederik Johansen var stolte over, hvor mange nye 'moves' de fik lært deltagerne i løbet af lørdagen. Efter en opvisning fra de garvede freestyle-sejlere fra Thurø Windsurfing Klub blev der instrueret og trænet forskellige manøvrer, der var tilpasset til deltagernes niveau. At træne freestyle manøvrer i let vind kan være en stor fordel allerede fra et let videregående niveau i windsurfing, fordi det giver en føling med udstyret og en board-handling, som kan bruges i fx jibes, stagvendinger og andre grundlæggende manøvrer i avanceret windsurfing på udstyr med lav opdrift. Freestyle i let vind giver enormt god mening uanset hvilken disciplin, man senere hen vælger i windsurfing, som fx freeride, race, wave, freestyle osv.. De små momenter som fx at sejle 'clew first' (med bomenden i sejlretningen), back wind (med vinden ind fra bagsiden af sejlet) giver sejleren en markant større fornemmelse for, hvordan udstyret reagerer og dermed en større succes i elementære windsurf manøvrer som fx jibes og stagvendinger. Disse små freestyle-elementer kan introduceres relativt hurtigt i windsurf-træningen og giver dermed sejleren basis for en god læringskurve, ikke mindst fordi legen er i centrum.

IMG_2769.jpg

'Clew-first' og rig-rotationer kan introduceres relativt hurtigt i windsurf-træning på klubniveau og giver en god læringskurve i forhold til elementære manøvrer som jibes og stagvendinger

"Det vi primært ville med windsurf-delen til "Palby Fjordcross" var, at deltagerne skulle have en fed weekend, men vi har også hele tiden været bevidste om, at de skulle tage fra stævnet med oplevelsen af at have lært noget nyt. Feedback fra både deltagerne og forældre har været virkelig positiv, og vi tror på, at det kan tiltrække mange juniorer og unge med den her type arrangementer. Vi sluttede af med noget helt alternativt som at skulle samle bolde i en slags 'holdsejlads' og også en omgang kajakpolo. Så det hele har virkelig været leg og læring", fortæller Henrik Andersen fra Skærbæk Bådeklub.

Alle deltagere til "Palby Fjorcross" fik en erindringspræmie, så de kan mindes en fed weekend i gode sejlervenners lag.

"Palby Fjordcross" blev afviklet i et samarbejde med Dansk Sejlunion.  

Se stort galleri fra "Palby Fjordcross" her. (Foto: Morten Weeth)