Dansk Sejlunion17. februar 2013 09:00

Hver tiende oppustelige redningsvest virker ikke

Søsportens Sikkerhedsråd konkluderede i 2011, at en ud af ti oppustelige redningsveste ikke virker efter hensigten. Læs vejledning til servicetjek.

En ud af ti oppustelige redningsveste er enten behæftet med fejl eller generelt i så dårlig stand, at den sandsynligvis ikke vil kunne holde en person flydende. Sådan lød konklusionen fra Søsportens Sikkerhedsråd i 2011 hvor flere sejlere tjekkede deres oppustelige redningsveste.

"Vi fandt alvorlige fejl ved 5-10 % af vestene, og mindre alvorlige fejl på hver femte vest," fortalte daglig leder i Søsportens Sikkerhedsråd, Sten Emborg, der medvirkede ved testarrangementerne, efterfølgende.

De alvorlige fejl var typisk en tom CO2-patron eller en utæt opdriftsblære. Hvis man ved en ulykke ender i vandet med en redningsvest med en sådan defekt, kan redningsvesten vise sig at være ubrugelig.

Tjek en gang om året
Opfordringen fra blandt andre Søsportens Sikkerhedsråd er, at man minimum en gang om året at gennemfører en "selvundersøgelse" af alle oppustelige redningsveste om bord.

"En selvoppustelig redningsvest er et mere kompliceret produkt end en traditionel redningsvest. Flittig brug af vesten slider eksempelvis på opdriftsblæren, så den ikke længere er tæt. Derudover kan forkert opbevaring ødelægge den automatik, der skal udløse vesten. Med selvundersøgelsen kan man forebygge falsk sikkerhed. Man opdager de defekte veste i tide, og man kan nå at udbedre eller eventuelt kassere vestene," lyder Sten Emborgs opfordring.

Vejledning
Hvordan du tjekker din oppustelige redningsvest kan du finde en vejledning på i denne folder fra Søsportens Sikkerhedsråd (soesport.dk).