Dansk Sejlunion13. juni 2013 13:01

Formand Hans Natorps jubilæumstale

Formand Hans Natorp hyldede mangfoldigheden, fællesskabet og sejlerglæden i sin tale ved Dansk Sejlunions 100 års jubilæumsreception.

Kære sejlere - kære venner af sejlsporten

At færdes på vandet - at sejle - er både en genvej, en nødvendighed, en fornøjelse og en udfordring. Og det er en aktivitet, der såvel kræver, som fremmer fællesskab.

At kunne sejle er at kunne besøge hinanden og besøge fremmede steder. Landsdelene i Danmark har fra tidernes morgen været bundet sammen af de, som har kunnet færdes på havet. Vores verden er bundet sammen af søfart. Sejlads er grundlaget for fællesskab.

Om bord på et skib er fællesskabet afgørende for, at sejladsen er sikker og effektiv.

Fællesskabet er en forudsætning for sejlsport. Og fællesskabet bliver styrket af sejlsport.

Mangfoldighed og sejlerglæde
Dansk Sejlunions 100 års jubilæum er en hyldest til sejlerglæden i Danmark. Og en hyldest til en enestående mangfoldighed i dansk sejlsport.

En mangfoldighed, der rummer alt fra familien på sommerferie i Det Sydfynske Øhav. Over eventyreren, der krydser Atlanten i syv meter høje bølger - til de 100 børn i Optimistfeltet ved et TORM-stævne - og til Paul Elvstrøm og mange andre verdensklassesejlere, der gennem årtier har medvirket til at gøre sejlsport til Danmarks mest medaljevindende idrætsgren ved Olympiske Lege.

Eksemplerne fortæller om en mangfoldighed, som nok er vidtrækkende - men som i sidste ende samles om en fælles glæde ved at sejle, en glæde ved at opleve og en glæde ved at bevæge sig derud, hvor det er naturens kræfter, der har mest at skulle have sagt. 

Det er hundrede år med sejlerglæde - og mange generationers fantastiske og vidt forskellige oplevelser på vandet, som vi fejrer i dag.

Den kulturelle forankring
Danmark er en søfartsnation - lige fra vikingerne over Tordenskjold til nu, hvor danske sejlere og sømænd er respekterede på verdenshavene. Også i dansk erhvervsliv er søfartsindustrien en væsentlig faktor.

Søfarten og sejlerlivet er en dybt forankret del af dansk kultur og af den danske folkesjæl. Livet på søen rummer en fascinationskraft, der rører ved noget i os alle sammen - uanset om man er aktiv sejler eller ej.

Prøv bare at tag ud på en hvilken som helst lystbådehavn en varm sommerdag. Der er masser af mennesker - de er langt fra sejlere alle sammen, men bliver alligevel tiltrukket af stemningen, fællesskabet og livsglæden, der udspiller sig på havnen, når bådene lægger til, og sejlerne mødes.

Jeg ser det som et udtryk for, at sejlsporten repræsenterer nogle værdier - og er med til at tegne et billede af Danmark, som vi alle sammen kan spejle os i.

Det historiske afsæt 
De værdier, der kendetegner sejlsporten i dag, var de samme, der gjaldt for 100 år siden, da en gruppe fremsynede sejlere fra danske sejlklubber kom sejlende fra øst og vest til Faaborg for at mødes på Rasmussens Hotel og stifte Sejlerdagen - som vi nu kender som Dansk Sejlunion. Visionen var, at fælleskabet er en effektiv ramme for at dyrke sejlsport.

Mødet om Sejlerdagen blev holdt i dårligt vejr. To klubber - Roskilde og Kjøbenhavns Amatør Sejlklub - lå indeblæste. Ni klubber nåede frem: Aarhus, Kolding, Vejle, Fredericia, Odense og Svendborg Sunds sejlklubber samt sejlklubben "Sundet", København, og Sejlforeningen "Vikingen", Nykøbing Falster - og Kongelig Dansk Yachtklub.

Fællesskabet som fundamentet for Dansk Sejlunion er lige så væsentlig nu som dengang i 1913.

Med udgangspunkt i et fællesskab er det nemmere at få ting til at lykkes. Vi er fælles om havne, kapsejladsregler, uddannelse, tursejlads, ungdomsarbejde, klubliv - listen er lang.

Klubberne er fundamentet
Sejlsport er en sport - en aktivitet, som er forankret i et socialt fællesskab. Det gælder både på vandet, hvor de fleste er afhængige af en besætning, og på land, hvor det sociale fællesskab er omdrejningspunktet for at kunne dyrke sin passion - og ikke mindst - at have nogle at dele den med.

Klubberne er fundamentet, der bærer det hele. En sejlklub skal med små midler levere mangfoldigheden i praksis i form af forskellige tilbud til børn, unge og voksne, foruden gode faciliteter, lærerig træning, attraktive sejladser, hyggelige klubaftener og meget andet.

Med andre ord: Klubben skal skabe sejlerglæde for alle. Det er en kæmpeudfordring - der ene og alene kan lade sig gøre takket være den enorme frivillige indsats i klubberne.

Det frivillige engagement
Sejlsporten har formået at engagere frivilligheden lige så bredt som sporten selv. Det er ganske enkelt en forudsætning for at kunne drive en aktivitet med så megen praktik og forberedelse involveret, som sejlsport.

En ungdomsafdeling har ingen chance, hvis ikke der er et velfunderet forældreengagement, hvor alle byder ind på forskellig vis. 

Før som nu er frivilligheden et altafgørende fundament og en udfordring. Hvordan skaber vi en sammenhæng mellem vilkår og leverance?

Vi betragter os selv som kunder og kræver en professionel leverance - leveret på frivillighedens vilkår. Det lyder som et paradoks, men i praksis er det sådan, det foregår.

Vi skal værne om dette og huske, at de vilkår, vi giver hinanden, ikke må være umulige.

Innovation og samarbejde
Vi har i dansk sejlsport et særligt DNA omkring innovation og samarbejde - vi hjælper hinanden til at gøre fællesskabets præstation endnu bedre. Mange nationer misunder os denne gode samarbejdsmodel, som de blandt andet ser praktiseret af vores Sejlerlandshold.

Vi er meget bevidste om samarbejdets værdi, som tidligt har været kendetegnende for dansk sejlsport.

Elvstrøm - sejler, sportsmanship, innovation
Vores største ikon, Paul Elvstrøm, er om nogen et symbol for vores samarbejdsmodel.

Tilbage i 30erne var Paul Elvstrøm en eventyrlysten dreng, som sad derhjemme i Hellerup og kiggede ud over vandet. Han havde en uimodståelig trang til at komme ud og udfordre de bølger, der skyllede ind mod kysten.

På ingen måde kunne drengen vide, at han mange år senere skulle udvikle sig til det største og mest beundrede sportsikon, dansk idræt nogensinde har fostret.

Han kunne heller ikke vide, at han som genial innovatør skulle komme til at udvikle mange af de bådtekniske detaljer, som millioner af lystsejlere og tusindvis af kapsejlere verden over har glæde af den dag i dag.

I dansk sejlsport er vi stolte af Paul Elvstrøm. Ikke kun fordi han er en fantastisk sejler og innovatør, men i høj grad også fordi, han altid har været et lysende eksempel på en ærlig og hæderlig sportsmand. Hans aldrig svigtende sportsmanship kan mange af vore dages sportsidoler på tværs af alle idrætsgrene med god ret lade sig inspirere af.

Den innovative sejler, som Paul Elvstrøm er vores ypperste eksempel på, er et gennemgående element i alt, hvad vi foretager os i dansk sejlsport.

Sejlsportsindustri
I en tid, hvor vi mere end nogensinde efterlyser dansk innovationskraft, er den danske sejlsportsindustri et flot eksempel. Industrien spiller også en rolle i forhold til den respekt, der internationalt er om dansk sejlsport.

Desværre har de seneste fem års økonomiske udvikling i særdeleshed været hård ved vores sejlsportsindustri, men jeg er sikker på, at innovationskraften og kvaliteten vil vise sig at være de bæredygtige ingredienser for fremtiden.

Jubilæumsønske
Der er en tæt sammenhæng mellem idérigdommen i dansk sejlsportsindustri og så de mange topresultater, som vores bedste sejlere i årtier har leveret ved kapsejladser over hele verden.

Ved så godt som hver eneste store internationale sejlsportsbegivenhed som fx Americas Cup og Volvo Ocean Race, hvor der ikke er direkte dansk deltagelse med et hold, er der alligevel danske designere og danske topsejlere involveret - ofte på de vindende hold.

Ét jubilæumsønske blandt mange for dansk sejlsport kan være, at Danmark også vil træde frem på denne scene med et dansk hold.

Medaljeregn - sejlsport i verdensklasse
Fra Elvstrøm er der en uophørlig række af successer for dansk sejlsport: Poul Richard Høj Jensen, Jørgen Bojsen-Møller, Jesper Bank, Kristine Roug, Jonas Warrer og Martin Kirketerp og Jonas Høgh-Christensen for blot at nævne nogle få af de seneste blandt de mange, mange verdensklassesejlere, der har hjemført EM-, VM- og OL-medaljer til dansk idræt.

Med 28 OL-medaljer, heraf 12 af guld - er sejlsporten Danmarks suverænt stærkeste OL-idræt gennem tiderne. Blot to gange siden krigen er dansk sejlsport taget hjem fra et OL uden mindst én medalje. Historisk set er Danmark en af verdens fem bedste OL-nationer i sejlsport. Det kan vi med rette være stolte af. 

Senest vandt Danmark igen to medaljer ved OL. Ganske symbolsk faldt de to medaljer i Finnjolle og 49er. Symbolsk, fordi Finnjollen er en klassisk OL-båd - med Paul Elvstrøm som vinder af de tre første guldmedaljer, der blev uddelt i klassen. Og 49eren - en ny high performance-klasse, hvor Danmark har taget guld og bronze ved de seneste to OL, og hvor vi både hos kvinder og mænd har flere besætninger i verdensklasse. 49eren er et godt eksempel på vores parathed i dansk sejlsport.

Gode partnerskaber
Vi har opbygget nogle træningsmiljøer, som andre og langt større nationer misunder os. Sejlporten er i konstant udvikling. Nye klasser kommer til, andre træder i baggrunden - uanset hvad, så kan vi være sikre på, at vi i Danmark har både talent, erfaring, vilje og idérigdom til, at vi også i årene frem kan begå os som en markant nation i sejlsporten.

Vi kan dog ikke klare os på egen hånd. Vi har brug for gode partnerskaber - og det har vi heldigvis.

Danmarks Idrætsforbund og Team Danmark har i mange år været fremragende samarbejdspartnere for dansk sejlsport. Vi takker for støtte, rådgivning og tillid - en tillid, som vi i al beskedenhed mener, at vores resultater har levet op til.

Også vores sponsorer med TORM i spidsen kan vi takke for, at vi ikke alene har talent- og elitesejlere af højeste internationale klasse - men også for, at vi året rundt har mulighed for at give børn og unge nogle unikke oplevelser med deres sport. Og så er vi tilbage ved den sejlerglæde, som det hele handler om.   

Mangfoldighed og sejlerglæde - nutid og fremtid
I dag (13.6.) begynder årets Sjælland Rundt. En gang var der et par tusinde både med - det er der ikke længere. Er det endnu et krisetegn i en krisetid?

Jeg vil hellere vende det om og se det som udtryk for, hvordan ting forandrer sig over tid. I dag er udbuddet af muligheder og tilbud inden for rammerne af sejlsporten langt, langt større, end de var i 80erne, hvor alle sejlede Sjælland Rundt og Fyn Rundt og gjorde dem til folkelige manifestationer.    

Ja, vi har vigende medlemstal i Dansk Sejlunion. Noget af det er demografisk bestemt. Flere års økonomisk afmatning i samfundet spiller også en rolle - der er flere både på land, end der burde være. Der er sikkert flere årsager.

Jeg vil hellere vende det hele på hovedet og pege på de muligheder, vi har foran os. Sejlsporten er så dybt forankret i dansk geografi, kultur og fritidsliv, at den altid vil finde nye veje.

Sejlerglæden lever også om 100 år - vær sikker på dét…

Dansk Sejlunion er klar
Dagens fødselar er med sine 100 år ung og frisk og klar til at levere rammen for sejlsport i dagens kontekst, hvor den enkelte sejlers krav til indhold, værdi og mening er større end nogensinde.

Dansk Sejlunion har Sejlerfokus.

Med disse ord vil jeg opfordre til, at vi udbringer et trefoldigt leve for dansk sejlsport!

Med sejlerhilsen

Hans Natorp
Dansk Sejlunion Formand

Foto: Mogens Hansen