Dansk Sejlunion8. juni 2013 10:55

Hængelokummer og godt med barbersprit

Den 13. juni 2013 fejrer Dansk Sejlunion 100 års jubilæum. I den anledning bringer sejlsport.dk en række fortællinger fra dansk sejlsports historie. Alle historierne er uddrag fra jubilæumsbogen ”Hundrede år med sejlerglæde.”

Sejlsporten gennem 100 år er en fortælling med uendeligt mange facetter. I sit bidrag til Dansk Sejlunins jubilæumsbog har Per Hansen fra Rønde Sejlklub taget udgangspunkt i sejlerlivets sanitære faciliteter - eller mangel på samme:

"Jeg har sejlet siden 1959. Jeg fik den først båd efter min konfirmation i 1959. Da jeg begyndte at sejle, var det kun de store både der havde toilet, vi andre måtte betjene os af en pøs eller ud over rælingen. Badeforholdene i de forskellige havne var også meget primitive eller ikke eksisterende.

I de store byer, hvor der var en sejlklub, kunne man sommetider få et bad. Nogle steder var der også et sømandshjem, hvor det var muligt at få bad. På en god sommerdag var der varmt vand i de yderste vandhaner på broerne, fordi solen havde jo varmet på rørene. Ellers var det etagevask i kahytten eller i cockpitteltet. Man kunne jo også bare vente til man kom hjem!

- Du dufter vel nok dejligt…!
Jeg husker en efterårsferie i en 18 fods kragejolle. Forholdene havde ikke rigtigt været til bad og større vask. Turen skulle slutte med bal på det lokale hotel. Vasken blev klaret med en god gang barbersprit "Old Spies". Jeg dansede med en pige, hun sagde:

"Du dufter vel nok dejligt". Jeg tænker stadig på, om det var ironi eller hvad?

Toiletforholdene var heller ikke videre luksusprægede. I fiskerbyerne var der som regel et toilet i forbindelse med auktionshallen. Som regel et ganske enkelt rum på halvanden gange én meter.

Der var et toilet og en håndvask med koldt vand. Og hvis man rigtig heldig, så var der også papir! Havnemesteren ordnede rengøringen efter behov med en spuleslange!

I Sejlklubben Limfjorden i Aalborg havde vi i flere år midt i 1960'erne et fast punkt på generalforsamlingen: "Skal vi udvide klubhuset med et toilet?" Endelig, efter flere år kom det rigtige svar. "Ja, vi skal udvide klubhuset med et toilet!".

Toilettet blev etableret slutningen af 1960'erne.

Et bræt med et hul ud til det fri
I nogle havne var der et hængelokum. Det var et lille skur på molen, bygget ud over vandet. I skuret var der et bræt med et hul direkte ud i fri luft - og med adgang direkte ned i vandet.

Jeg har også været ude for et hængelokum, der mundede ud direkte i strandkanten, så måtte højvande og bølgerne skylle.

I slutningen af 1960'erne begyndte der at komme bedre toiletforhold, og lidt senere kom der også bad i de forskellige havne. Her i Limfjorden, hvor jeg altid har haft min base, bredte der sig fra båd til båd et rygte: "Der er kommet brusebad ved møntvaskeriet i Lemvig!"

Da vi midt i 1970'erne fik den store tilgang til sejlsporten, begyndte det at gå stærkt med få bedre sanitære forhold. Sejlklubberne fik større huse med alle sanitære installationer, havnene byggede service huse med bad, toiletter, vaskemaskiner, fjernsynsstue osv.

Vi kan jo alle se, hvordan det er i dag," slutter Per Hansen sin beretning.

Jubilæumsbogen "Hundrede år med sejlerglæde" er på 320 rigt illustrerede sider med historier om sejlads, klubliv og fællesskab. Alt sammen fortalt af sejlere - til sejlere.

Bogen kan købes via sejlershoppen.dk. Prisen er 200 kr. + forsendelse.