Dansk Sejlunion28. september 2013 12:00

Sejlturen går til Anholt

Anholt midt i Kattegat byder på fantastiske naturoplevelser samt kulinariske øjeblikke. Og hvorfor ikke sejle mod øen om natten.

På et eller andet tidspunkt skal man som sejler til Anholt - hvis man altså er tursejler. Kommer man fra Sjælland starter de fleste turen fra Gilleleje og så er der godt 8 timers sejlads, eller deromkring.

Vi (artiklens forfatter, kone Vinni samt skibshunden) skulle jo være anderledes, så vi startede hjemmefra med målet om at sejlet i et stræk. hvilken i vores tilfælde betyder Københavns Havn. Vi lagde ud fra Københavns Havn kl. 15, da vi gerne ville sejle natsejlads. Der var ikke meget vind, så det endte med at motoren var tændt hele vejen.

Vinni tog tjansen op gennem Øresund og gik så til køjs for at få lidt søvn før hendes nattevagt.

Lamper, lys og flere lys
Da hun kom op, gav jeg hende kikkerten, vores håndholdte VHF, viste hvor vi var på kortet og ellers gav hende en status, på hvad jeg havde set og hvilke skibe der var i sigte. Det sidste jeg sagde var: "Der er ret mange lys helt ude i horisonten, så du får noget at bruge kikkerten til"

"Ja, ja," var svaret. Tre timer senere, da jeg kom op var hun helt forpustet over alle de skibe hun skulle holde styr på.

Fiskerne
Der er mange fiskere på vej til Anholt og med de store arbejdslamper de har tændt, er det nær umuligt at se deres navigationslys. Så man ved ikke om de kommer imod en eller sejler væk. Og jeg skal hilse at sige, at det gør sejladsen spændende. Meget spændende.

Sydbøjen
Når du nærmer dig Anholt er der en sydbøje som du gør godt i at respektere. Mange skære hjørnet af, men med mindre du har lokalkendskab bør du undgå dette, da der findes sandrev o.l.

Havnen
Vi ankom kl. 6 om morgen, men ikke desto mindre var de første ved at lægge ud. Vi er vel alle bekendt med historierne om at kunne gå tørskoet over Anholt havn, når bådene ligger 8-10-12 stykker uden på hinanden. Den tid er en saga blot. Nu er der udlagt hækbøjer, og man gør klogt i at have en "svenskerkrog" med til at træde nålen på vej ind. Havnen er ellers dejlig, med vand og mange el-stik, god bade- og toiletfaciliteter, samt en af Danmarks skønneste strande lige ved siden af.

Hvad laver man på Anholt?
Der er jo strande, strande og flere strande (i alt 22 kilometer). Og naturligvis også lige 16 kvadratkilometer ørken (ud af øens areal på ca. 22). Går du et par kilometer væk fra byen har du stranden helt for dig selv. I gamle dage kunne man leje en cykel og cykle ud af stranden. Men det vil cykelmutter ikke være med til mere, da cyklerne ruster. Så hvis de tror du har været på stranden med dem, koster det 1000 kr.. Man skulle tro de kunne skylles af med en haveslange.

Vil du væk fra byen, er der kun at gå. Øen rundt er en god tur - pas på det bliver en tur på 30 km!

Lidt for enhver
Men Anholt er mere end strand. Der er mange aktiviteter, blandt andet spiller Anholt United fodbold en gang om ugen. Og der er et par gode restauranter og cafeer. Vil du vide mere om hvad der sker på øen mens du er der kig forbi anholt.dk.

Alt i alt - Anholt er et besøg værd - og så dyster øen med Bornholm om hvem der har flest solskinstimer.