Dansk Sejlunion24. september 2013 12:45

Sportschef forventer at se danske både med fremme

Godt med blæst vil øge de dansk medaljemuligheder, siger Dansk Sejlunions sportschef, Thomas Jacobsen forud for VM i de olympiske bådklasser 49er og 49erFX.

Ni danske både er med, når årets VM i 49er og 49erFX i denne uge sejles ud for Marseille i Sydfrankrig. Bådene er fordelt på fem herrebesætninger og fire kvindelige.

49er-klasserne er dansk sejlsports stærkeste kort i øjeblikket, og der er gode muligheder for at se de danske både blande sig helt fremme, vurderer Thomas Jacobsen, sportschef i Dansk Sejlunion.

"Vi har umiddelbart fire både med medaljepotentiale - to i hver klasse. Især, hvis vi får noget blæsevejr at sejle i, så er vi rigtigt stærke," siger han.

Kommer Mistralen?
Middelhavsområdet er generelt kendetegnet med masser af let vind, dog afbrudt af de kolde  mistralvinde, der blæser ned fra Alperne og accelererer hele vejen gennem Rhone-dalen. 

"I let luft er der mange både, som er næsten lige gode. Når det blæser op, bliver forskellene mere tydelige, og vi har nogle både, der er rigtigt dygtige til at håndtere disse forhold. Derfor kigger vi spændt på vejrudsigterne for den kommende uge," siger Thomas Jacobsen og tilføjer, at meldingerne lige nu ikke tyder på optimalt "danskervejr" i Marseille.

"Vejret kan vi ikke påvirke. Men vi kan sørge for at være godt forberedte til stævnet - og dét er vi," fastslår sportschefen. 

Europamestre jagter VM-succes
Hos kvinderne er det første gang overhovedet, der skal sejles om en VM-titel i den nye OL-klasse 49erFX.

Danmark stiller med fire besætninger, heriblandt Ida Marie Baad Nielsen og Marie Thusgaard Olsen, der i juli vandt EM på hjemmebane i Aarhus. Ved samme stævne blev Jena Mai Hansen og Katja Salskov-Iversen nummer fire.

Thomas Jacobsen forventer, at begge besætninger vil gøre sig gældende ved VM.

"Dog skal vi huske på, at 49erFX er en ny klasse med en masse nydannede besætninger, som hele tiden forbedrer sig. Derfor er det på forhånd ekstra svært at vurdere styrkeforholdet i klassen," siger han.

To 49ere blandt de bedste
Hos herrerne har Danmark fem besætninger til start. Jonas Warrer og Peter Lang har siden deres opstart tidligere i år haft fokus rettet mod VM som årets helt store mål.

Ved EM i Aarhus blev de nummer fem, og nu har de haft yderligere et par måneder til at lære hinanden at kende.

Også Allan Nørregaard og Anders Thomsen er et godt bud på en dansk topplacering.

Mere end en mulig bronzemedalje for herrerne tør Thomas Jacobsen dog ikke håbe på for de danske både.

Aussier og kiwier er favoritter
"Både Australien og New Zealand deltager med deres topbesætninger (guld og sølv ved OL, red.), de må være klare favoritter. Lige efter kommer fem-seks besætninger, og her har vi de to," vurderer han. 

Australierne Nathan Outteridge og Iain Jensen har domineret 49er-klassen de senere år med tre VM-titler og OL-guld i 2012. De deltog ikke ved EM i Aarhus, fordi Outteridge sejlede America's Cup på samme tid, men nu er de tilbage. New zealænderne Blair Tuke og Peter Burling vand OL-sølv i 2012, og i juli vandt de EM, der blev sejlet som et stævne åbent for ikke-europæiske både.

Sidste: ingen vind i Marseille
VM begynder efter plaanen tirsdag. I skrivende stund (tiorsdag kl. 13.00) er sejladserne imidlertid udsat som følge af manglende vind.

Stævnet slutter på søndag. 

Billedet: Ida Marie Baad Nielsen og Marie Thusgaard Olsen vandt den første EM-titel i 49erFX - kan de gentage kunststykket ved VM? (Foto: Flemming Ø. Pedersen/Dansk Sejlunion)