Dansk SejlunionValg af bådklasse

Det kan være let at vælge den næste jolletype (surf, en-mand, to-mand, cat) hvis man har prøvet forskelligt og kender sejlere i mange klasser. Men det kan også være svært, hvis man kommer fra en klub med få joller og man ikke kender mulighederne. Her er lidt hjælp.

Denne lille historie handler om valg af jolletype. Du stiller nogke krav til hvad du kunne tænke dig at sejle. Men jollen/brættet stiller også krav til dig. Oversigten herunder er ikke komplet, men et udtryk for de mest gængse bådtyper i talentudviklingen og i det olympiske program.

Du kan læse her, hvilke krav bådtypen stiller til dig...


Men læs også videre herunder. Der er en række overvejelser, som du bør gøre dig, inden du træffer valg af din næste jolle/bræt.

Prøv gerne flere ting, inden du vælger din næste jolle
Hvilken jolle passer til dig temperament og din mening om sjov sejlads? Det kan være svært at vide, uden at du har prøvet forskellige ting. Derfor bør du som ung prøve forskellige ting. Lad aldrig en chance gå fra dig, når nogen inviterer dig til at prøve en ny båd. Du kan kun blive klogere.

Vil du sejle alene, eller sammen med andre?
Rigtig mange af os har lært at sejle alene i Optimisten. Men iblandt de olympiske klasser, er der lige så mange to-mands joller og der er også en tre-mands kølbåd. De fleste store både sejles af teams. Derfor bør du eksperimentere og prøve at være alene, at være i et to-mands team og at være i et større team. Det kan være svært at vide, hvad der er bedst for dig, uden at du har prøvet.

Passer du i størrelse og type til jolletypen?
Alle jolletyper stiller krav til sejleren. Passer du nogenlunde til disse krav, eller ser det helt galt ud? Det vil være ærgerligt at købe en RSX windsurfer, hvis du ikke kan lide at træne fysisk. Det vil også være forkert at vælge en 420, hvis du allerede vejer 82kg.

Er det ret tid for mig at skifte?
Hvornår du skal skifte, kan være svært at beslutte. Det kan være rigtigt at blive hængende lidt længere i en lille jolle, fordi du kan få nogle gode resultater med i bagagen. Men omvendt, så bliver du måske ikke udfordret fysisk og taktisk, hvis du har alt for let ved at tumle en lille jolle og det kan gøre det svært for dig at komme videre med succes.

Klasser som er store i Danmark gør det lettere for dig at blive en god kapsejler
Du lærer bedst at færdes i et felt ved at være i et felt. Det er meget lettere at udvikle overblik, taktisk og strategisk forståelse og meget andet, ved ofte at sejle i konkurrence med mange andre. Derfor kan det være en stor fordel at vælge en klasse hvor der er god konkurrence i Danmark og i nærheden af Danmark.

Hvad gør mine kammerater i klubben?
Når du skal videre i en anden jolletype, så spørg lidt til hvad de andre sejlere i klubben tænker at gøre. Det er meget lettere at lave gode træningsaftaler og få en træner med engang imellem, hvis flere vælger at sejle det samme. Det kan også være fint, hvis dine forældre vil køre dig til træning et helt andet sted, for at du kan vælge en anden jolle. Men så er du afhængig af at de kan køre dig og vil du virkelig være det?

Vil du sejle OL-klasse?
Har du olympiske drømme, så skal du kigge lidt efter flere af de ting, jeg har omtalt ovenfor. Det er vigtigt, at du kan udvikle dig som kapsejler, hvorfor du skal vælge joller som er store i Danmark, eller joller som er olympiske. I de olympiske klasser, kan flere klubber og Dansk Sejlunion igennem talentarbejdet og elitearbejdet, hjælpe dig med at gøre dig bedre. Det er også vigtigt, at du ender med at vælge en jolle, som passer til dig fysisk og til dig temperament. Og det nytter ikke at sige, at jeg vil sejle skiff, hvis der ikke er en skiff på det olympiske program.

Vil du være professionel sejler?
Vil du være professionel sejler, så skal du virkelig forfølge drømmen hårdt og længe, da der er kamp om pladserne. Du skal sejle alt muligt forskelligt og du skal kunne klare alle opgaver ombord på de store både. Du skal også kunne mere end at sejle. For eksempel lave sejl, navigere eller fungere som metrolog.
Den olympiske vej er én vej, men en olympisk medalje er ikke et eksamensbevis. Snak med dem som allerede er professionelle.

Råd til dine omgivelser. Familie, venner, trænere mv.
Det er fint at åbne perspektivet og komme med gode ideer. Men valget er sejlerens. Løsninger hvor sejlerens muligheder afhænger for meget af andres tid er ikke gode.

Valget ikke er endeligt. Du altid kan vælge om...

Senest opdateret: 1. marts 2016