Dansk Sejlunion27. maj 2016 22:42 af Henrik Tang

Workshops til inspiration i TORM Enkel Kapsejlads afholdt

Der er tidligere på måneden set Delfiner i Storebælt. Under workshops i TORM Enkel Kapsejlads blev der registeret giraffer, hajer, krokodiller og andre eksotiske dyr i både Storebælt og Holbæk Fjord!

Børns motivation for sejlsport

I den sidste uge af maj har Nyborg Sejlforening og Holbæk Sejlklub været værter for workshops i ”TORM Enkel Kapsejlads”, hvor instruktører introduceres til at afvikle kapsejlads-arrangementer for de yngste sejlere. I alt 19 instruktører fra 7 klubber afprøvede workshoppens kombination af teori og praksis i konceptet ”TORM Enkel Kapsejlads”.

”TORM Enkel Kapsejlads” tager udgangspunkt i børns primære motiver for at dyrke sport – nemlig at det skal være sjovt og udfordrende at dyrke sejlsport, samtidig med at klubben skal være et socialt sted at komme. Disse tre motiver er tænkt ind i konceptet ”TORM Enkel Kapsejlads”, hvor der er fokus på leg, samarbejde, fællesskab og konkurrence.

En rød tråd fra skippermøde til aktiviteter på vandet

På workshops i ”TORM Enkel Kapsejlads” bliver deltagerne undervist i, hvordan man holder skippermøde, og hvordan man i øjenhøjde med sejlerne introducerer simple regler for kapsejlads. Den praktiske del af workshoppen har fokus på, hvordan man som instruktør kan lave sjove baneformater med overraskende momenter.  I Nyborg deltog 6 relativt nye sejlere i Tera og Optimist. Ingen af dem havde prøvet kapsejlads før, og der var en smule skepsis på skippermødet, da aftenens program blev præsenteret. En af sejlerne sagde ligeud at “Kapsejlads vist ikke er noget for mig…”. Workshopinstruktør Johan Søgaard Hoff brugte deltagernes ærlighed til at sætte ekstra fokus på pointen omkring, at det skal være sjovt at sejle – og at børn er meget konkrete i deres tilgang til læring. På Skippermødet blev startprocedure og vigeregler præsenteret og afprøvet som både væddeløb og stopdans. Og derved blev "det dér kapsejlads" knap så mystisk. 

Det var en flok glade sejlere, der på et afsluttende skippermøde evaluerede aftenens sejladser og gav udtryk for, at de havde haft en sjov aften på vandet – og at de havde prøvet noget nyt. 

Kapsejlads skal være sjovt og forståeligt

Det centrale budskab i ”TORM Enkel Kapsejlads” er, at kapsejlads skal være sjovt og forståeligt for børnene, og at man med få og enkle virkemidler kan fange børnenes opmærksomhed på en overraskende måde. F.eks. består mærkerne af farvestrålende badedyr i stedet for traditionelle bøjer, ligesom konkurrenceelementet er nedtonet til fordel for fokus på passende udfordringer, så alle sejlere får en succesoplevelse. De overraskende momenter skærper børnenes sanser og fastholder et større fokus på aktiviteten i en kapsejlads – et fokus, som sidenhen kan bruges i andre sammenhænge. Ligeledes er der altid en instruktør, der følger feltet på banen og kan give gode råd og opmuntring til sejlerne undervejs.  

Ud over introduktionen til konceptet ”TORM Enkel Kapsejlads" giver workshoppen også instruktørerne inspiration til lette, lærerige og sjove øvelser med konkurrenceelementer, der kan gennemføres under trygge rammer i havnebassinet. Inspirationen kan både bruges som ”Plan B” til en ”TORM Enkel Kapsejlads”, hvis vejret driller, men også som inspiration til klubbens daglige træning.

Kom til workshop i ”TORM Enkel Kapsejlads”

Dansk Sejlunion udbyder workshops i ”TORM Enkel Kapsejlads” efter behov. Kombinationen af teori og praksis får gode tilbagemeldinger. Eksempelvis fortæller ungdomstræner i Nyborg Sejlforening Troels Andersen:

”Jeg fik rigtig meget ud af workshoppen. Underviserne er vidende og gode formidlere, og det bedste var, at vi tog på vandet og fik ’hands on’ på de forskellige elementer i baneudlægning, signalgivning osv. Én ting er jo at høre om tingene, men noget andet er at prøve det selv”.

Dansk Sejlunion tilbyder instruktører og forældre at deltage i gratis workshops, hvor de lærer at planlægge og gennemføre enkle kapsejlads-arrangementer for klubbens yngste sejlere. Samtidig introduceres de til sjove og lærerige øvelser, lege og at holde skippermøde.

Læs mere om "Torm Enkel Kapsejlads" ved at trykke på bannere herunder.

 

TEK Workshop 2016