Dansk Sejlunion13. maj 2016 15:40 af Flemming Ø. Pedersen

Suveræn Jonas Høgh sejrer i Medal Race og vinder VM-sølv

De tre medaljevindere - fra venstre Pieter Jan Postman (NED), Giles Scott (GBR) og Jonas Høgh. Foto: Robert Deaves

Jonas Høgh-Christensen var med i front fra start til slut i det afgørende Medal Race ved VM. Det sikrede ham finnjollekarrierens femte VM-medalje – den første af sølv.

Jonas Høgh-Christensen tilføjede fredag et nyt højdepunkt til sin i forvejen glorværdige karriere, da han i overbevisende stil vandt sølv ved Finnjollernes VM i Italien. Allerede før det afsluttende Medal Race lå Høgh på en sikker andenplads, og da finalesejladsen efter flere omstarter endelig kom af sted, var danskeren fra start med helt i front.

Rundt om første topmærke førte Høgh foran italienske Giorgio Poggi. Ved de næste to mærkerundinger var italieneren forrest, før Høgh med et stærkt sidste lænseben mod mål igen kæmpede sig i front og vandt sejladsen.

Tricky forhold
”Det var en svær sejlads med tricky vindforhold, fordi banen var anlagt tæt på en høj klippe, hvor byen ligger. Mit fokus var at holde mig tæt på især hollænderen (nummer tre, red.). Jeg får en god start og føler derfra, at jeg har kontrol over tingene og kan placere mig i forhold til de andre,” fortæller Jonas Høgh-Christensen om finalesejladsen.

Trods dobbelte point i Medal Race blev der ikke ændret i top-tre. Guld til britiske Giles Scott foran Høgh på andenpladsen med hollandske Pieter Jan Postma på tredjepladsen.

Stort resultat
”Det er et stort resultat for mig. VM er det næststørste efter OL, og det er femte gang, jeg vinder en VM-medalje. Jeg er stolt over, at jeg efter en lang pause kan komme tilbage på denne her måde og tage en medalje,” siger Jonas Høgh-Christensen.

Sølvmedaljen kommer efter et forår, hvor han generelt har kæmpet med at finde tilbage til fordums styrke. Senest viste han dog klare tegn på fremgang med World Cup-stævnet i Hyéres i april, og ved VM i denne uge har han markeret sig fremme i samtlige otte sejladser – også selv om han et par gange sluttede nede i feltet efter at have ramt uheldigt på vindspringene.

Alt skiftet ud
”For tre måneder siden var jeg nede og skrabe bunden. Det har jeg så taget konsekvensen af ved at udskifte alt udstyret i båden – mast, sejl, det hele. Det var nødvendigt at gøre. Jeg har hele tiden troet på, at processen var den rigtige, og nu begynder det at give pote.”

Allerede før Medal Race var britiske Giles Scott sikker på at vinde VM-titlen for tredje år i træk. Han fremstår som klar OL-favorit, men Høgh tror på, at han kan tage kampen op.

”Når jeg kigger på VM, så kan jeg godt se et par ting, der kunne have bragt mig tættere på Giles. Jeg ved, at OL bliver svært, men jeg tror på, at hvis jeg rammer en god uge i Rio, så kan jeg også gå hele vejen,” siger Jonas Høgh-Christensen.

Fakta
Jonas Høgh-Christensen fylder 35 år om en uge (født 21. maj 1981). Han har vundet VM-guld i Finnjolle i 2006 og 2009, samt VM-bronze i 2008 og 2012 – og nu også VM-sølv i 2016. Han var med ved OL i 2004, 2008, 2012, og han er udtaget til OL i 2016. Kun fire danske sejlere har udover Høgh deltaget ved OL fire gange i træk. Hans bedste OL-resultat var sølvmedaljen i 2012.