Dansk Sejlunion27. august 2015 00:10 af Henrik Tang

Hajen var løs i Horsens og Hellerup

© Frederik Sivertsen
Foto: © Frederik Sivertsen

Hajer er for det meste skræmmende. Det gælder imidlertid ikke, når det drejer sig om workshops i "Torm Enkel Kapsejlads", hvor hajer slippes løs til stor begejstring.

Onsdag den 26. august var Horsens Sejlklub og Hellerup Sejlklub værter for workshops i "TORM Enkel Kapsejlads". 20 instruktører fra 11 forskellige klubber deltog i et program, der kombiner teori og praksis. 

"TORM Enkel Kapsejlads" tager udgangspunkt i børns primære motiver for at dyrke sport – nemlig at det skal være sjovt og udfordrende at dyrke sejlsport, samtidig med at klubben skal være et socialt sted at komme.  På workshops i TORM Enkel Kapsejlads bliver deltagerne undervist i, hvordan man holder skippermøde, og hvordan man i øjenhøjde med børn introducerer simple regler for kapsejlads. Den praktiske del af workshoppen har fokus på, hvordan man som instruktør kan lave sjove baneformater med overraskende momenter.

Jesper Jespersen, Solbjerg Optimisterne, oplevede at udbyttet ved deltagelse er stort: "Workshoppens styrke er, at den er meget konkret. Der opstår læring og gode idéer, mens man på vandet. Det er super inspirerende at opleve, hvordan aktiviteterne instrueres, gennemføres og evalueres". 

Erik Andersen, Horsens Sejlklub, er i fuld gang med at planlægge et stort sejlstævne i september – nærmere bestemt Horsens Cup – hvor der indgår en TORM Enkel Kapsejlads for de mindre erfarne sejlere. "Det er fedt at give de nye sejlere oplevelsen af, at konkurrence kan være både sjovt, lærerigt og socialt. Workshoppen var en god påmindelse om, hvad der er vigtigt at lægge vægt på", fortæller Erik Andersen og tilføjer: "Og nej! Jeg kommer ikke til at tage våddragt og svømmefødder på for at komme i øjenhøjde med sejlerne på vandet. Det overlader jeg trygt til de unge instruktører". Erik hentyder her til, at underviseren til workshoppen i Horsens, Michael Meyer, gennemførte en del af aktiviteterne svømmende.  

Forståelig og sjov kapsejlads - med hajer i farvandet

Det centrale budskab i TORM Enkel Kapsejlads er, at kapsejlads skal være sjovt og forståeligt for børnene, og at man med få og enkle virkemidler kan fange børnenes opmærksomhed på en overraskende måde. Banerne består fx af badedyr såsom hajer og krokodiller i stedet for traditionelle kapsejladsbøjer, ligesom konkurrenceelementet er nedtonet til fordel for fokus på passende udfordringer, så alle sejlere får en succesoplevelse. De overraskende momenter skærper børnenes sanser og fastholder et større fokus på aktiviteten i en kapsejlads – et fokus som sidenhen kan bruges i andre sammenhænge.

På workshops i TORM Enkel Kapsejlads introduceres der også til lette, lærerige og sjove øvelser med konkurrenceelementer, der kan gennemføres til skippermødet eller under trygge rammer i havnebassinet. Inspirationen kan både bruges som alternativer til en TORM Enkel Kapsejlads, hvis vejret driller, men også som inspiration til klubbens daglige træning.

En stor del af disse øvelser er samlet i App'en "Diplomsejler". 

Flere workshops i 2016

Workshoppens fokus på hands-on aktiviteter på vandet giver deltagerne en mulighed for at afprøve de forskellige elementer i kapsejladsen. Og gennemførsel af en række Plan B øvelser, er en god måde at introducere nye elementer til, hvordan man kan tilrettelægge og gennemføre god træning. 

Dansk Sejlunion udbyder workshops i ”TORM Enkel Kapsejlads” efter behov. Læs mere om ”TORM Enkel Kapsejlads” ved at klikke på banneret herunder og kontakt Dansk Sejlunions klubkonsulenter for yderligere info.

 

TORM Enkel Kapsejlads Workshops 2015