Dansk Sejlunion17. august 2015 12:09 af Flemming Ø. Pedersen

Radarteknologi skal sikre Jonas Høgh OL-succes

Jonas Høgh tog søndag hul på sejladserne ved For-OL i Rio. Han indledte med hhv. en 16. og en fornem 2. plads i de to sejladser.

Med detaljerede målinger af hver enkelt komponent i båden satser Jonas Høgh-Christensen på at hente ekstra fart under OL-sejladserne i 2016. Nyt samarbejde med dansk teknologivirksomhed baner vejen.

Den danske finnjollesejler Jonas Høgh-Christensen har taget hul på et år med intense forberedelser frem mod OL i Rio. Foruden stævner og flere timers daglig træning er arbejdet med selve båden også en væsentlig del af forberedelserne.

Finnjollen er den ene af to olympiske bådklasser, hvor sejlerne selv kan sammensætte bådens udstyr inden for nogle overordnede rammer. Ved OL for tre år siden havde Jonas Høgh-Christensen bl.a. fordel af en specialudviklet mast, og nu er den danske OL-sølvvinder klar til at gå endnu mere minutiøst til værks i jagten på afgørende marginaler.    

Aldrig set før i dansk sejlsport
Høgh har indgået en usædvanlig aftale med den højteknologiske danske virksomhed Weibel Scientific. Radarproducenten, der bl.a. leverer udstyr til NASA, skal udvikle nye specialkomponenter, der kan sikre den danske finnjolesejler ekstra fart i forhold til konkurrenterne.

”Sammen analyserer vi alle bådens komponenter og gennemgår hver enkelt lille del for at optimere den ned i de mindste detaljer. Weibels teknologi og maskiner er så uhyre præcise, at mange af delene bliver bedre end dem, vi kan skaffe fra leverandører i sejlsporten,” siger Jonas Høgh-Christensen.

”Et avanceret teknologisk samarbejde som dette mellem en sportsudøver og en erhvervsvirksomhed er aldrig set før i dansk sejlsport,” tilføjer han.

Bedre vægtfordeling
For eksempel kan Weibels ingeniører forbedre finnjollens bom, så vægten fordeler sig mere optimalt. Resultatet bliver en båd med specialdesignede dele, som ultimativt vil få den til at glide hurtigere gennem vandet.

”OL er en konkurrence om marginaler. Det handler for mig om hele tiden at rykke sig så tæt på den optimale præstation og den hurtigste båd som overhovedet muligt, og det kan jeg gøre med denne her nye aftale,” siger Jonas Høgh-Christensen.

Fælles mål om perfektion
“Vi glæder os til at anvende vores markedsledende radarteknologi i sejlsporten," siger COO Thomas Munkholm Larsen, Weibel Scientific.

"I Weibel arbejder vi konstant på at videreudvikle og skræddersy teknologi ned i mindste detalje, og selvom radarer og sejlsport er to forskellige verdener, er det evige og ekstremt perfektionistiske fokus på marginalerne det samme,” siger han videre. 

Udover det teknologiske samarbejde yder Weibel også økonomisk støtte til Jonas Høgh-Christensens OL-kampagne med et beløb på én million kroner. Weibel støtter samtidig andre projekter i sejlsporten, blandt andet ved at bidrage med to nye 29’er til KDYs talentcenter i Rungsted.