Dansk Sejlunion12. juni 2015 12:11 af Henrik Tang

NoM i OK-Jolle - en klasse med vækst

Præstø Sejlklub inviterer til Nordiske Mesterskaber i OK-Jolle i weekenden d. 13.-14. juni.

OK-jolleklassen har gennem de seneste år oplevet en stor tilgang af sejlere. Klassen formår at tiltrække såvel elite-sejlere som den store bredde. F.eks. har klassen flere sejlere, som internationalt har gjort god figur i andre klasser, herunder olympiske. Omvendt oplever klassen en stor interesse fra sejlere, som ikke har større erfaring med kapsejlads.

Tilgangen til klassen afspejler sig f.eks. i deltagerantallet til det kommende Nordiske Mesterskab, der arrangeres af Præstø Sejlklub. Knap 70 tilmeldte i OK-klassen er klar til at kæmpe om placeringerne. Blandt deltagerne ses bl.a. de tidligere verdensmestre Svend Jakobsen og Jørgen Lindhardtsen, henholdsvis 1er og 2er til EM 2013 Bo Petersen og Stefan Myrälf, verdensmester i H-båd Claus Høj Jensen og Drage-topsejler Frank Berg.

En hylde til alle i klassen

Udover at kunne tiltrække nogle af Danmarks bedste sejlere er OK-klassens fokus at kunne favne det brede spektrum af sejlere til deres aktiviteter. Der lægges stor vægt på det sociale element, ved siden af at man til stævnerne kan få benhård konkurrence på vandet. Næstformand i Dansk OK-jolle Klub, Jesper Strandberg, fortæller:

”I OK-Jolle miljøet er der en hylde til alle. Det betyder, at dem, der starter, bliver ved. Lige meget om du kommer som olympisk sejler, vinder du altså ikke alle sejladserne. Omvendt hvis du kommer lige fra sejlerskolen, er der også nogle at konkurrere med. Der er en meget stor bredde i vores felter, så det er sjovt for alle. Og det skal være hyggeligt til vores stævner. Det sociale lægger vi meget vægt på. Derfor prøver vi at lægge stævnerne nogle steder, hvor vi holder samling på folk, og hvor stævnet er årets begivenhed for klubben.

For at stævnerne bliver en succes er vi skarpe på at definere opgaverne tydeligt for klubberne, så det er beskrevet, hvad vi ønsker af arrangøren. Når forventningerne er defineret er det smaddernemt for klubben at gå i gang med at arrangere stævnerne – og noget, som andre klasser måske kan blive inspirerede af. Klubberne bliver altså smadderglade for det. Det gælder også officials og baneledelse. Så når vi plejer både arrangører og sejlerne, går det hele op i en højere enhed. Både sportsligt og socialt.

Vi arbejder ret målrettet på at få flere aktive sejlere i OK-klassen. Vi låner f.eks. joller ud for at booste det, vi vil kalde vækstområder. Hvis der er en klub, der vil starte op, så har OK-jolleklubben tre både, som vi sender afsted til vækstområderne. Det giver faktisk et fantastisk afkast, fordi klubberne kan lokke folk ud at sejle. På den måde kan klubberne komme i gang uden omkostninger – det er vores erfaring at folk relativt hurtigt køber deres egen båd. Man skal ikke undervurdere betydningen, udlånsjollerne har. Jollerne er fuldt kapsejladsdygtige, og vi er nogle fingersnilde folk, der vedligeholder dem. Det har givet et rigtig godt afkast af nye sejlere. Desto mere jollerne sejler, desto større er afkastet af sejlere. Et eksempel er Sejlklubben Neptun Vejle og Svendborg Sunds Amatørsejlklub, der fik 10 sejlere hver på to sæsoner. I Herslev Strand er vi oppe på 27 aktive og Hellerup Sejlklub har også et stort felt”, slutter Jesper Strandberg.

Over 100 sejlere klar til start

Ved siden af de knap 70 tilmeldte til Nordisk Mesterskab i OK-klassen, kapsejles der også i Wayfarer med deltagelse af 20 både. Det samlede deltagerantal til stævnet i Præstø Sejlklub tæller dermed over 100 sejlere.